1. A szegfű mögött majoranna
2. Tárkony
3. Menta
A tárkonyt, azt már tudom, hogy használni fogom: főzök egy jó tárkonyos csirkeragulevest, nyami... Még sosem csináltam frissből. A mentának majd keresek valami frissítő-üdítő receptet (mojitora nem vágyom), a majorannát pedig disznóhúshoz, húslevesbe...
Majoranna: Kitűnően ízesíthetők vele levesek, pl. burgonya és gombaleves, és főzelékek (bab, kelkáposzta és savanyú burgonyfőzelék). A csirketöltelékekhez is nélkülözhetetlen. Különösen ajánlott a majoránna a kacsához, bárányhúshoz, valamint a hurkákhoz, pástétomokhoz, grillételekhez.
A majoranna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván.
Mentás eper koktél
Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
10 dkg eper
1 dl 100%-s almalé
2 dl víz
1-1 teáskanál méz és apróra vágott friss mentalevél
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixszal vagy merülő mixerrel alaposan keverd össze, frissen fogyaszd!
Citromos-mentás lazac, spárgás burgonyapüré
Hozzávalók (1 adag, tisztított mennyiség)
15 dkg lazacfilé
só, fél citrom leve, apróra vágott menta, cukor- ízlés szerint
1 kávéskanál olaj
15 dkg főtt burgonya
15 dkg főtt spárga
1 evőkanálnyi 10%-os tejszín
Elkészítés:
A citromos-mentás lazachoz, a lazacfilét 10 percre sózd be, dörzsöld be apróra vágott mentalevéllel és locsold meg fél citrom levével. Közben főzd meg a burgonyát is enyhén sós vízben. A spárgának forralj fel enyhén sós-cukros levet és főzd 10 percig. A lazacot 10 perc után mindkét oldalán süsd pici olajban 3-3 percig. A megfőtt burgonyához és spárgához add hozzá a tejszínt és pürésítsd őket kevés főzővízzel (fakanállal vagy mixerrel). Melegen a lazacfilével együtt fogyaszd. Vigyázz a szálkákra!
Mentás almazselé
Hozzávalók
(kb. 8 db 2 dl-es üveghez): 6 dkg friss menta, 30 dkg savanyú alma, 2,5 dl almabor, 1 citrom leve, 1 kg befőző cukor
Elkészítés:
A mentát leöblítjük, szárazra rázzuk, kb. 15 levelet félreteszünk, a többit fél liter forró vízzel leöntjük, és lefedve 30 percig állni hagyjuk. Az almát meghámozzuk, a húsát lereszeljük. A mentás vizet leszűrjük, a levet összekeverjük a borral, a citromlével, hozzáadjuk az almát és a befőző cukrot. Kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Három perc elteltével belekeverjük a félretett mentaleveleket. A levet az üvegekbe szedjük, lezárjuk, és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Hűlés közben többször megfordítjuk az üvegeket, hogy a menta ne süllyedjen le az aljára.
Utolsó kommentek